Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase (ne)šlo o peníze, ale možná to dopadne, jak nejlépe mohlo.

Hlasovat pro nebo proti Rusnokově vládě? A pro co bych vlastně v každé z variant hlasoval? Rébus byl vyřešen podle očekávání, ale tajenka je nakonec přeci jen trochu překvapivá.

Věřte nebo ne, do poslední chvíle jsem nevěděl, jak hlasovat. Jako řada dalších jsem také cítil, že pokus prezidenta Zemana nebyl úplně košer, jak říkáme my judaisté…, ale vyhlídky na další slovní romány při skládání staronové parodie na koalici, další „Kulový blesk“ na ministerstvech a usměvavý návrat pana Kalouska do role nejmoudřejšího pána této země, mě rovněž nepřišly jako návrat z podivného způsobu léta.

Abych to květnaté a komplikované souvětí trochu zlidštil. Přiklonil jsem se nakonec k variantě, která by zabránila návratu Miroslava Kalouska k téměř neomezené moci a vedla by k předčasným volbám. Úvaha byla zhruba taková:

Vláda Jiřího Rusnoka dostane důvěru.

Kalousek a spol. dostanou psotník.

Udělají vše pro předčasné volby, aby na financích nebyl nikdo nespoutaný politickými dohodami „Kalouskovo“ mrtvé koalice příliš dlouho.

A mezi tím se podaří určité změny, aby se příští ministr financí nemohl stát dalším „samoděržavím“.

Za důvěru vládě Jiřího Rusnoka jsem totiž s řadou kolegů na oplátku „něco“ očekával. Budete se možná divit, ale nešlo o žádné kšefty vyjádřené penězi a nějakých malých domů. Očekával jsem vládní podporu věcem, kterým po první zkušenosti v politické parlamentní „extralize“ přikládám opravdu velký význam.

Šlo například o podporu zákonů, které napravují ekonomické nesmysly v oblasti DPH, které pomáhají mladým lidem z dětských domovů, aby měli na prahu dospělosti alespoň trochu šanci na normální život a ne, aby jim stát a samospráva dala hned za uši. A šlo také o to, aby se rozmělnila prakticky neomezená moc ministra financí, která se v rukou Miroslava Kalouska stala velmi nebezpečnou zbraní.

V kostce si shrňme, co všechno ovládá jeden člen vlády:

-          Obávaný Finančně analytický útvar (FAU), jehož členy sám jmenuje, a kteří Vám v rámci finančního šetření mohou kontrolovat i tloušťku toaletního papíru, aniž by Vás museli nechat dokončit potřebu.

-          Finanční úřad (FU), který může přijít na kontrolu třeba desetkrát za rok stále dokola a nikdo nemůže říct ani popel, anebo také nemusí přijít kontrola vůbec nikdy.

-          Správa daní a cel, kde může tento polobůh rozhodnout, že budete do mrtě vyšetřováni a popotahování za každou korunu, anebo odpustit desítky milionů na daňových nedoplatcích.

-          Vládne rovněž Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

-          Vládne v podstatě rozpočtu země a rozpočtovým rezervám, kdy na jednu stranu může peníze přiškrtit, a na druhé, jako správný Ježíšek, štědře obdarovat.

-          A v neposlední řadě vládne prostředním klíčových postů v řadě velmi lukrativních státních firem.

Není to ani z daleka všechno, přesto ani tento výčet není úplně zanedbatelný. Jen si to představte. Najmete si, koho chcete na vysoké posty ve státních firmách, kde se tak vesele točí „neviditelné“ miliardy. Pošlete tu a tam výslužku po pár desítkách či stovkách milionů navíc „svým“ ministrům. Čas od času někomu ulevíte na daních pár těch „šestinulek“, vždyť jde jen o čísla téměř pod rozlišovací schopností finančníka tančícího na rozpočtu za tři čtvrtě bilionu. A když se to někomu snad nelíbí, máme tady FU a FAU. Ty už kverulanta zaměstnají.

Jako svého času rebelující poslanec původní vládní koalice jsem také dostal tu čest, seznámit se s lidmi z FAU. A co se nestalo. Nějakou záhadně nešťastnou náhodou odtud unikl celý spis a skončil, to byste nevěřili, v Mf Dnes. Později se ukázalo, že jde o snůšku tendenčně sepsaných polopravd. Ale koho by to zajímalo. Mediální kolotoč, kontroly FU, vyšetřování policie, užil jsem si vrchovatě. Ano našlo se pár drobností, tady chyběla kniha jízd, tam záznam o dovelené a tak podobně. Nevymlouvám se, jsou to chyby. Ale z obvinění, že jsem pomalu pral špinavé peníze, nezbylo vůbec nic. Zůstal jenom takový ten smrádek, že Babák je přeci ten divnej, co ho vyšetřovali finančáci…

Nevěřím, že to byla náhoda. Nevěřím, že by kvůli tak pitomému obvinění plýtvaly výše zmíněné státní orgány čas, kdyby na tom nebyl jakýsi zájem. A nejsem zdaleka sám, kdo se ocitl v podobné situaci. Nemusíte být ani politický odpůrce, stačí, že prostě vadíte v cestě nebo máte blbý řeči v médiích.

Pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka jsem hlasoval s vědomím, že on sám, i „jeho“ lidé tuto hrozbu v podobě obrovské moci jediného člověka cítí podobně. Že se pokusí vliv ministra financí do budoucna přiměřeně a uvážlivě rozmělnit.

Jsem smířen s tím, že stejně dostanu „pár do těla“ za to, že jsem si chtěl jen prodloužit lehké poslanecké žití. A že jsem hlasoval pro rozpuštění sněmovny? To si už nikdo nepamatuje. Ale zdá se, že se „Kalda“ a spol. přeci jen přepočítali, nebo spíše nedopočítali. Vypadá to, že vzývaná 101 koalice byl jen hezký sen o třesoucím se oslíku se zlatým srdcem.

Bude-li další hlasování o rozpuštění sněmovny, budu znovu pro a budu znovu pro rychlé předčasné volby. Tady opravdu nejde o peníze z poslaneckého platu. V případě Kalouskovy Nadvlády šlo, jde a půjde o stovky miliard z platů nás všech. 

Autor: Michal Babákmichal | čtvrtek 8.8.2013 11:25 | karma článku: 13,27 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Michal Babákmichal

Když spravedlnost spí

Tak jsem se dnes u soudu s Otto Chaloupkou nestačil divit. Dostal 6 měsíců s odkladem na 12 měsíců. Tedy zatím nepravomocně. Nechce se mi tomu ani rozumět.

3.9.2014 v 22:29 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Ostatní

Michal Babákmichal

Hlavní proud

Na blogu jsem doposud komentoval spíše technicko-politické aspekty současného dění. Dovolte mi pokusit se začít vyjadřovat i trochu jinak. Možná více lidsky, možná více citově či citlivě, možná trochu srdcem a chci se snažit i více pozitivně.

6.7.2014 v 11:55 | Karma: 8,76 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Michal Babákmichal

Lepší politická mrtvola, než opilecká mrtvola, pane Kalousku

Exministr Kalousek mne včera v nejčtenějším českém deníku označil za politickou mrtvolu. Odpovídal tak na dotaz novinářky, který se týkal mé nové knihy, kde se o nejlepším ministrovi financí celého východu také zmiňuji. Včera mi shodou okolností také volal vydavatel, že musíme udělat dotisk, protože je už 5000 objednávek. Na politickou mrtvolu to docela jde, co myslíte? Chci upozornit, že v knize je obsaženo vážné poselství a úryvky, které se v posledních dnech objevují v bulváru, jsou v menšině textu. Michal Babák

11.4.2014 v 8:59 | Karma: 20,62 | Přečteno: 845x | Společnost

Michal Babákmichal

V koalici se perou dřív, než jsem čekal

Nestačím se divit při sledování překotného dění ve vládní koalici i kolem ní. Čtvrt roku společného vládnutí a Sobotka s Babišem se perou jako psi na návsi. A bude hůř...

4.4.2014 v 18:48 | Karma: 10,15 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Michal Babákmichal

Na každého korupčníka jednou dojde, doufám

Když jsem před několika lety, tehdy jako poslanec, oznámil pokus o uplácení přímo na půdě Poslanecké sněmovny, dopadlo to podmínkou pro korupčníky. Boží mlýny ale melou. Světe div se, jeden z těch, kteří se tenkrát snažili podmáznout mě i mého asistenta, jistý Jiří Zeronik, byl nyní opět zatčen pro korupci.

4.4.2014 v 11:03 | Karma: 13,10 | Přečteno: 717x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 950x
Jsem táta tří dětí, 19 let vedu účetní firmu. Působím jako jeden z členů odborné komise pro účetnictví a audit při Ministerstvu financí. Jsem předsedou dozorčí rady nadace Archa Chantal, kterou i aktivně podporuji. Tři roky jsem působil v poslanecké sněmovně a spoluprosadil například zrušení doživotní imunity, zpřísnění zdanění hazardu či zrušení švindlů skrze losovačky ve veřejných zakázkách. Kariéru poslance jsem zakončil ústavní stížností na církevní restituce, úsilím zpřísnit exekuce a dosáhnout snížnení DPH. Spolu s Otto Chaloupkou jsme založili stranu Republika, jejímž jsem prvním místopředsedou.

Seznam rubrik