Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavní proud

Na blogu jsem doposud komentoval spíše technicko-politické aspekty současného dění. Dovolte mi pokusit se začít vyjadřovat i trochu jinak. Možná více lidsky, možná více citově či citlivě, možná trochu srdcem a chci se snažit i více pozitivně.

Chtěl jsem původně napsat i apoliticky, ale bohužel to asi nepůjde. Dobře si uvědomuji a s oblibou všem říkám, že slovo "politika" je dnes vnímáno spíše jako sprosté slovo. Na druhé straně mi po zkušenostech dochází, že jakákoliv změna v našem systému se bez politiky a politické příslušnosti neobejde. Všichni, kteří si dnes nechávají záležet na nestranickosti nebo si místo politických stran zakládají jakési hnutí, jsou spíše krátkodobě vychytralí anebo se "zatím" bojí převzít odpovědnost. Já jsem se rozhodl, že to zkusím jinak. Tedy otevřeně a přímo založit politickou stranu a pokusit se, i přes velmi negativní vnímání politiků a politických stran, uspět a něco změnit. Ovšem kromě záporného přístupu mých politických kolegů se potýkám s překážkou ještě daleko větší. A tou je moje negativně vnímaná osoba. Právě v této souvislosti mě napadá slovo MAINSTREAM - tedy dle wikipedie "Mainstream (též střední proud) je termín, který pochází z anglických slov main[mejn] - hlavní a stream[stri:m] - proud. Používá se, často s negativním citovým zabarvením, pro označení chování davu či tendencí v literatuře, umění, žurnalistice aj." Pokusím se tuto terminologii převést právě do lidské a mé osobní, možná subjektivní, roviny. Moje jméno vyvolává u velké části veřejnosti negativní pocity a neopodstatněné předsudky. Jsem přesvědčen, že je to způsobeno především mediálními zkratkami (titulky), které jsou veřejnosti umě tlačeny do podvědomí. Samozřejmě, že realita bývá úplně jiná. Zároveň si však uvědomuji, že k mému stávajícímu mediálnímu obrazu přispěly i mé chyby, kterých jsem se dopustil právě vzhledem k mé politicko-mediální nezkušenosti.
Za poslední necelý rok jsem objel nesčetněkrát republiku, mluvil osobně s docela velkým množstvím lidí, kteří formují moje názory a utváří nebo i mění moji osobnost. Samozřejmě jsem si v této souvislosti uvědomil, jak je mainstream nebezpečný a jak se velmi těžce mění názory lidí, kteří jsou jím každý den velmi silně ovlivňováni. Před pár měsíci jsem si opět vyrazil s kávou na zádech, myslím do Třebíče, kde jsem potkal jednu velmi sympatickou paní ve středních letech. Položila mi otázku: "Vy jste Babák, Vás já nemám ráda....., ale už nevím proč Vás nemám ráda?" Tak to je přesně magický vliv mainstreamu, tedy hlavního proudu. Názory vytváří v lidech média svými titulky, mistrně podsouvají postoje a tzv. fakta, která většina lidí přijme za své. Jsou to názory, které vytváří v lidech mocenské skupiny přes svoje média. Je velmi těžké nepodlehnout mainstreamu a ještě těžší je vymanit se z jeho negativních spárů. Chce to obrnit se nekonečnou trpělivostí, tvrdohlavostí a entuziasmem. Nevím, jestli se dá nad hlavním proudem vyhrát, ale zaznamenal jsem už u sebe malá dílčí vítězství, což obrovsky posiluje. Není jednoduché přesvědčit lidi kolem sebe, že pravda může být i jinde, nežli v mainstreamu, ale jde to. Ovšem kupodivu nejsmutnější je vnímání okolí v mém rodném městě, ale o tom možná někdy příště.

Autor: Michal Babákmichal | neděle 6.7.2014 11:55 | karma článku: 8,76 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Michal Babákmichal

Když spravedlnost spí

Tak jsem se dnes u soudu s Otto Chaloupkou nestačil divit. Dostal 6 měsíců s odkladem na 12 měsíců. Tedy zatím nepravomocně. Nechce se mi tomu ani rozumět.

3.9.2014 v 22:29 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Ostatní

Michal Babákmichal

Lepší politická mrtvola, než opilecká mrtvola, pane Kalousku

Exministr Kalousek mne včera v nejčtenějším českém deníku označil za politickou mrtvolu. Odpovídal tak na dotaz novinářky, který se týkal mé nové knihy, kde se o nejlepším ministrovi financí celého východu také zmiňuji. Včera mi shodou okolností také volal vydavatel, že musíme udělat dotisk, protože je už 5000 objednávek. Na politickou mrtvolu to docela jde, co myslíte? Chci upozornit, že v knize je obsaženo vážné poselství a úryvky, které se v posledních dnech objevují v bulváru, jsou v menšině textu. Michal Babák

11.4.2014 v 8:59 | Karma: 20,62 | Přečteno: 845x | Společnost

Michal Babákmichal

V koalici se perou dřív, než jsem čekal

Nestačím se divit při sledování překotného dění ve vládní koalici i kolem ní. Čtvrt roku společného vládnutí a Sobotka s Babišem se perou jako psi na návsi. A bude hůř...

4.4.2014 v 18:48 | Karma: 10,15 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Michal Babákmichal

Na každého korupčníka jednou dojde, doufám

Když jsem před několika lety, tehdy jako poslanec, oznámil pokus o uplácení přímo na půdě Poslanecké sněmovny, dopadlo to podmínkou pro korupčníky. Boží mlýny ale melou. Světe div se, jeden z těch, kteří se tenkrát snažili podmáznout mě i mého asistenta, jistý Jiří Zeronik, byl nyní opět zatčen pro korupci.

4.4.2014 v 11:03 | Karma: 13,10 | Přečteno: 717x | Společnost

Michal Babákmichal

Další zdražení pohonných hmot? Přestaňte nás odírat, pane Babiši

Rozum zůstává stát nad tím, co nám ministr financí Babiš předvádí. Nejdřív si došlápl na živnostníky, pak zastrašoval novináře, kteří mu nepatří a teď přišel s „geniálním“ nápadem na další zdražení benzínu a nafty. To se příčí nejen fungující ekonomice, ale i zdravému rozumu.

26.3.2014 v 15:33 | Karma: 21,92 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 950x
Jsem táta tří dětí, 19 let vedu účetní firmu. Působím jako jeden z členů odborné komise pro účetnictví a audit při Ministerstvu financí. Jsem předsedou dozorčí rady nadace Archa Chantal, kterou i aktivně podporuji. Tři roky jsem působil v poslanecké sněmovně a spoluprosadil například zrušení doživotní imunity, zpřísnění zdanění hazardu či zrušení švindlů skrze losovačky ve veřejných zakázkách. Kariéru poslance jsem zakončil ústavní stížností na církevní restituce, úsilím zpřísnit exekuce a dosáhnout snížnení DPH. Spolu s Otto Chaloupkou jsme založili stranu Republika, jejímž jsem prvním místopředsedou.

Seznam rubrik